Банкеръ Daily

Свят

Гутериш призова за план за глобална ваксинация срещу Ковид

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова днес за план за глобална ваксинация срещу COVID-19 и заяви, че групата на най-големите световни икономики Г-20 "е в добра позиция", за да оглави подобни усилия, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Светът се нуждае спешно от глобален ваксинационен план, който да обедини цялото необходимо влияние, научна компетентност и производствени и финансови възможности", каза Гутериш пред Съвета за сигурност на ООН. Той призова "да гарантираме, че всички, навсякъде, ще могат да бъдат ваксинирани възможно най-скоро". 

Според генералния секретар на ООН Г-20 трябва да създаде работна група, натоварена да подготви световен план за ваксинация и да координира прилагането и финансирането му. В работната група трябва да участват всички страни, които имат капацитет да разработват или произвеждат ваксини, както и СЗО, други компетентни технически организации и международните финансови институции.

"Ако оставим вируса да се разпространява в страните от Юга, той ще мутира отново и отново", което може да доведе до завръщането на вируса и удължаване на пандемията, предупреди Гутериш. Той порица неравномерното разпределение на ваксините, като посочи, че "само 10 страни са поставили 75 на сто от всички (използвани до момента) ваксини срещу COVID-19". В същото време над 130 държави не са получили нито една доза, подчерта генералният секретар на ООН.

САЩ ще изпълнят задължението си да изплатят до края на февруари над 200 милиона долара на Световната здравна организация (СЗО), след като новият президент Джо Байдън отмени решението на своя предшественик Доналд Тръмп страната да напусне организацията, заяви междувременно държавният секретар Антъни Блинкън.

Това е ключова крачка напред в изпълняването на финансовите ни задължения към СЗО, която отразява подновения ни ангажимент да помогнем на организацията да получи подкрепата, която й е нужна, за да ръководи глобалните усилия за справяне с пандемията, каза Блинкън на видеоконферентно заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на ваксинацията срещу COVID-19.

Facebook logo
Бъдете с нас и във