Банкеръ Daily

Свят

Гутериш призова за незабавно спиране на репресиите в Мианмар

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш настоя днес военните в Мианмар, които свалиха от власт цивилното правителство на Аун Сан Су Чжи, да прекратят незабавно репресиите, предаде Франс прес.

"Призовавам армията в Мианмар да спре незабавно репресиите, да освободи затворниците, да сложи край на насилието и да зачита човешките права и волята на народа, изразена на неотдавнашните избори", заяви Гутериш в предварително записано видео, разпространено преди откриването на 46-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека в Женева.

Германският външен министър Хайко Маас предупреди днес, че Европейският съюз може да наложи санкции на Мианмар като крайна мярка след военния преврат и репресиите срещу опозицията в страната.

"Не сме готови да стоим и да гледаме. Ще използваме всички дипломатически канали, за да насърчим деескалация в Мианмар, но наред с това, като крайна мярка, ще подготвим санкции срещу военния режим", каза Маас при пристигането си в Брюксел за среща с колегите си от ЕС.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви снощи, че Вашингтон ще продължи да предприема "твърди действия" срещу властите в Мианмар, репресиращи протестиращите срещу военния преврат в страната, след като два демонстранти бяха застреляни през уикенда.

Съединените щати са на страната на хората в Мианмар, които искат да бъде върнато на власт тяхното демократично избрано правителство, написа Блинкън в Туитър, десет дни след като САЩ наложиха санкции на новите военни лидери на Мианмар.

Вчера Движението за гражданско неподчинение, ръководещо съпротивата срещу преврата в Мианмар, призова за обща стачка в страната днес.

Три седмици след като завзе властта, хунтата в Мианмар не успява да спре всекидневните протести и движението за гражданско неподчинение, които настояват за освобождаване на избраната лидерка Аун Сан Су Чжи и възстановяването й на власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във