Банкеръ Daily

Свят

Гутериш oтива в Украйна, ще се срещне със Зеленски и Ердоган

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заминава за Украйна. Той ще се срещне в четвъртък с украинския президент Володимир Зеленски и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган. Тристранната среща ще се състои в град Лвов, Западна Украйна, по покана на Зеленски. В петък Гутериш ще посети Одеса.

Срещата в Лвов ще позволи да се обсъди реализацията на сключеното през юли в Истанбул международно споразумение, позволило износа на зърно от Украйна, в което Турция е ключово звено. "Ще бъдат повдигнати редица въпроси като необходимостта от политическо уреждане на конфликта. Нямам никакво съмнение, че ще бъдат засегнати и въпросът за Запорожката АЕЦ и други въпроси", каза говорителят на световната организация Стефан Дюжарики и допълни, че е предвидена и двустранна среща между Зеленски и Гутериш.

Одеса е едно от пристанищата, включени в споразумението за износ на украинско зърно и други хранителни продукти през Черно море.

На връщане към Ню Йорк генералният секретар на ООН ще направи визита и в Турция - в събота ще посети съвместния координационен център в Истанбул за мониторинг на износа на зърно през Черно море.

Facebook logo
Бъдете с нас и във