Банкеръ Daily

Свят

Гутериш е обезпокоен от случващото се в Приднестровието

Организацията на обединените нации (ООН) каза, че генералният й секретар Антониу Гутериш е обезпокоен от съобщенията за нови инциденти, свързани със сигурността в подкрепяния от Русия сепаратистки район на Молдова и "призовава всички засегнати страни да се въздържат от изявления или действия, които могат да доведат до ескалиране на напрежението, предаде Асошиейтед прес.

Заместник-говорителят на ООН Фархан Хак каза, че Гутериш призовава да се положат усилия за намаляване на напрежението в региона. 

Вчера за втори пореден ден взривове разтърсиха отцепническия район на Приднестровието, съобщено бе, че са съборени две мощни радиоантени близо до украинската граница. Никой не е поел отговорност за експлозиите, но Украйна обвини за тях Русия.

Заместник-говорителят на ООН каза, че световната организация продължава да подкрепя усилията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да се постигне политическо уреждане на конфликта в Приднестровието в рамките на т.нар. процес 5 +2, в който участват Приднестровието, Молдова, Украйна, Русия и ОССЕ, а САЩ и ЕС са наблюдатели. Целта е да се укрепи независимостта на Молдова, нейният суверенитет и териториална цялост, а Приднестровието да получи специален статут.

Украинските военни предупредиха за активизиране на руските войски в самопровъзгласилата се Приднестровска република в Молдова, съобщи ДПА.

"Частите на руските въоръжени сили са приведени в пълна бойна готовност", се казва в доклад на украинския генерален щаб, публикуван във Фейсбук. 

Освен това силите за сигурност на молдовските сепаратисти също са приведени в повишена готовност, се казва в документа. Това стана след няколко експлозии в региона, който се отцепи от Молдова през 1992 г.

Сепаратисткият регион обвини Киев, че е организирал взривовете. Украйна отхвърли твърденията и заяви, че руската Федерална служба за сигурност иска да въвлече Приднестровието във войната на Русия срещу Украйна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във