Банкеръ Daily

Свят

Гутериш е дълбоко обезпокоен от ситуацията в Източна Гута

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е "дълбоко обезпокоен" от ескалацията на насилието в Източна Гута, бунтовнически анклав в Сирия, бомбардиран от правителствените сили. Това каза днес говорителят на световната организация Стефан Дюжарик, цитиран от Франс прес.

Той добави, че Източна Гута е била обявена за зона за деескалация от Русия, Иран и Турция и припомни, че по думите на Гутериш всички страни трябва да поемат "своите ангажименти в тази насока".

Шест болници в анклава бяха бомбардирани през последните 48 часа, от които три са извън строя, а две функционират частично, посочи вчера регионалният координатор на службата по хуманитарните въпроси на ООН за Сирия. 

Най-малко 106 цивилни са загинали вчера при бомбардировките на анклава, намиращ се на изток от Дамаск, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Така общият брой на загиналите за 48 часа от неделя през нощта достигна 250 души. Това са най-кървавите две денонощия след химическата атака срещу обсадения анклав през август 2013 г., при която бяха избити стотици.

Държавният департамент на САЩ заяви, че е "изключително обезпокоен" от ставащото в Източна Гута, а френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви пред парламента, че нещата там отиват към "хуманитарен катаклизъм".

Facebook logo
Бъдете с нас и във