Банкеръ Daily

Свят

Гутериш: Афганистанците са пред най-опасния си час

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова донори от цял свят да осигурят стотици милиони долари за Афганистан и заяви, че бедността в тази страна излиза извън контрол и много хора там може да останат без храна до края на месеца, предаде Ройтерс.

"След десетилетия на война, страдания и несигурност жителите на Афганистан са изправени пред може би "най-опасния си час", каза той във встъпителното си слово на открилата се днес в Женева международна донорска конференция за Афганистан. Целта на форума е да се съберат 606 милиона долара за тази страна.

"Хората в Афганистан са изправени пред внезапен крах на цялата страна", предупреди Гутериш.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет разкритикува днес действията на талибаните, след като те завзеха властта в Афганистан. Той заяви, че поетите от тях ангажименти не отразяват действителното състояние на нещата, по-специално по отношение на положението на жените, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Бачелет каза пред Съвета за човешки права в Женева, че Афганистан е навлязъл в "нова и опасна фаза", при която много жени и членове на етнически групи и религиозни общности са дълбоко обезпокоени за правата си.

"Важното е, че противно на ангажиментите на талибаните да отстояват правата на жените вместо това през последните три седмици жените постепенно бяха изключени от общественото пространство", каза Бачелет.

Тя изрази тревога от състава на новото правителство на талибаните, подчертавайки липсата в него на жени и доминацията на етнически пущуни.

"Разочарован съм от липсата на представителност в преходното правителство, което не включва жени и има малцина членове, които не са пущуни", каза Бачелет при откриването на 48-ата сесия на Съвета по правата на човека в Женева.

Всички членове на това правителство, ръководено от Мохамед Хасан Ахунд, бивш близък сътрудник на основателя на талибанското движение, молла Омар, починал през 2013 г., са талибани.

Бачелет посочи и други неспазени обещания като ангажиментите за амнистиране на бивши държавни служители и членове на силите за сигурност, свързани с предишното правителство, и за забрана на масови обиски на домовете на такива лица или на афганистанци, работили за чуждестранните сили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във