Банкеръ Daily

Свят

Гърците вече са на плажа

Гърците вече са на плажа.  Отварянето на плажовете от днес съвпадна с първата гореща вълна за годината. Властите позволиха да отворят над 500 плажа. Туристическите компании се надяват да си върнат и чуждестранните туристи от юли, предаде Ройтерс.

Плажовете работят, но посетителите трябва да спазват социална дистанция и дори чадърите им трябва да са разположени на разстояние. Разрешено е да се събират най-много 40 души на 1000 квадратни метра, а чадърите трябва да бъдат на 4 метра един от друг.

Започват работа и плажните заведения, които ще предлагат само пакетирано кафе и няма да има маси за клиентите. Сервирането на алкохол е забранено. След всеки клиент ще се извършва стриктно почистване на мястото, а обслужващият персонал задължително ще носи маски. Това съобщи пред медиите заместник-министърът по гражданската защита Никос Хардалиас, който изрази загриженост, че през последните дни на плажовете със свободен достъп е имало събиране на повече от допустимия брой граждани.

Обсъжда се вариант за свободен достъп до гръцките острови от 25 май. А Атина приветства препоръките на Европейската комисия за старт на туристическия сезон това лято, а хотелиерите  гарантират спазване на всички здравни предписания.

Броят на заразените с коронавирус в Гърция надхвърли 2800, а смъртните случаи достигнаха 160. От 4 май страната започна да разхлабва мерките, въведени в средата на март. Гърция, чието население е 11 милиона, е една от най-зависимите от туризма страни в Европа. Туризмът носи на Гърция около една пета от приходите й.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във