Банкеръ Daily

Свят

Гърците са объркани след референдума и последвалите събития

Сагата в Гърция с развива с всеки изминал час, но световните медии се обединяват около едно: празник след референдума и седмица по-късно - сведени глави и объркани мисли как ще трябва да преглътнат сделка, още по-тежка от вече отхвърлената. Мненията на гърците са толкова противоречиви, че консултантската компания STR, която провежда проучвания на общественото мнение, не може да изведе "на къде клонят везните" и защо.

"Всички бяха щастливи в неделя, това беше зряло решение срещу строгите мерки. Днес имам чувството, че референдумът беше безсмислен", казва 23-годишният студент Мариос Розис, цитиран от агенция "Ройтерс". Може да се заключи, че тази реакция е олицетворение на общото настроение в гръцкото общество. Огорчението, примесено с примирение и умора, е продиктувано след ликуването от победата на лагера "не", което бързо потъна пред очаквания икономически колапс.

"Уолстрийт джърнъл" пък отбелязва, че ходът на Ципрас да се оттегли от преговорите и да обяви референдум, даде начало на драма от невиждани мащаби. Премиерът обеща на гръцките гласоподаватели да използва ясното им "не", за да се върне с по-добри условия в замяна на спасителен пакет. На практика обаче хората, които го подкрепиха на референдума, бяха предадени, защото вместо да изпълни заръката си той подготви мерки, още по-тежки от вече отхвърлените.

Развоят на събитията бе допълнено и със страх на гръцкото правителство за излизане от еврозоната. Подтиквано от страха правителство представи в четвъртък следобед пакет от данъчни и пенсионни реформи на кредиторите си с надеждата да получи трети спасителен пакет от 53.5 млрд. евро. В петък пък левият гръцки вестник "Ефимерида тон синтактон" излезе със заглавие на първа страница "Преговори в плаващи пясъци".

"Аз гласувах с "не". И, разбира се, това ново предложение няма връзка с това "не", казва безработния 20-годишен Василис Сика и допълва още: "Чувствам се като роб. Те правят каквото си искат, а ние не можем да участваме", допълва той.

"Вижте, Ципрас съвсем се оплете в справянето с тази криза", казва адвокатът Василис Властос. "Гласувах против предложенията на кредиторите на референдума, за да му помогна да получи по-добри условия, но сега, изглежда, това не е било достатъчно. Той се върна на масата за преговори, за да пожертва повече, за да задържи Гърция в еврозоната, и германците все още не го приемат. Те просто ни искат вън от валутния съюз", допълва Властос.

"Притеснителен дял от населението демонстрира изключително нерационално поведение, а през последните няколко седмици ставаме свидетели на шокиращи противоречия между това какво хората казват, че искат, как гласуват и кого подкрепят", коментира директорът на базираната в Атина консултантска компания STR, която провежда проучвания на общественото мнение, Джон Димакис. Според неговата прогноза, последиците от объркването ще бъдат големи. По думи на Димакис, в момента няма как да се разчетат предпочитанията на обществото, защото няма рационална основа.

"Не признавам този вид Европа, която говори само за пари, а не за солидарност, ценности, европейски идеали", са думите на 61-годишния учен Костас Фисенцидис. Неговото мнение обаче е, че на гърците не е била казана цялата истина: "Объркани сме не защото сме невежи. Объркани сме, защото голяма част от всичко това няма логика".

Facebook logo
Бъдете с нас и във