Банкеръ Daily

Свят

Гърците отиват в стомаха на рибите, закани се турски политик

Заплахи към Гърция е отправил Девлет Бахчели, лидер на турската партия на Националистическото действие (ПНД) и съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщава в електронното си издание гръцкият вестник "Елефтерос типос".

Според публикацията Бахчели е заявил следното: "Гърция се държи враждебно. А всички знаят какво прави турският народ с враговете. Турският народ не се шегува. Тези, които правят провокации в морето, ги чака удавяне. Резултатът от провокациите в териториалните ни води е потъване, стомахът на рибите, дъното. Никой не може да прогони Турция от Средиземно море и да ни затвори в Анадола. Няма такава сила. Тези, които ни излизат насреща, (....) или са изгубили ума си, или тялото и мозъкът им са се вцепенили от твърде много сиртаки".

Турският сеизмографски кораб "Оруч Реис" вече е започнал проучвания за енергоносители в оспорвания с Гърция район на Източното Средиземноморие, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

В Туитър Дьонмез е написал, че "Оруч Реис" "прави рентгенова снимка на нашите морета". Той е съобщил още, че корабът вече е положил 1750 километра сеизмични кабели в морето.

В понеделник Турция изпрати "Оруч Реис" и два поддържащи кораба за сеизмични проучвания в район, за който Гърция заявява, че е част от нейния континентален шелф. Това разпали отново напрежението между двете страни, съюзници в НАТО, които са изпратили военни кораби в района, в който действа "Оруч Реис".

Планирано е дейността на кораба в зоната между Гърция и Кипър да продължи до 23 август.

Facebook logo
Бъдете с нас и във