Банкеръ Daily

Свят

Гърците очакват днес отпадане на част от строгите ограничения

Гърците очакват днес отпадане на част от строгите мерки, които не са ефективни за ограничаване на разпространението на пандемията от Covid-19, предаде БНР. 

Правителството отчита и ежедневните протести срещу мерките.

След продължителен локдаун и вечерен час се очаква гръцките власти днес да облекчат някои ограничения в страната. Въведеният вечерен час от 19 часа през уикенда не намали предаването на вируса.

От утре се преминава на забрана за движение от 21 часа до 5 часа.

За отваряне от понеделник се подготвят фризьорските салони и книжарниците. Малките търговски обекти ще приемат клиенти съобразно площта на помещенията.

Лекарите в Гърция са разделени по отношение ефективността на мерките.

Част от медиците считат, че облекчаването на движение на гражданите ще доведе до рязко покачване на заразените. Други епидемиолози призовават правителството незабавно да премахне строгата карантина, защото стоенето в затворени помещения е огнище на предаване на заразата.

„Отворете заведенията навън, позволете на хората да се движат в парковете на дистанция, но оставете затворени моловете и намалете броя на пътниците в градския транспорт“ - това са предложенията, които днес правителството ще обсъди с щаба по контрол на разпространението на вируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във