Банкеръ Daily

Свят

Гърция започва да ваксинира с трета доза

Миналата седмица Европейската агенция по лекарствата започна оценка за прилагането на трета доза 6 месеца след поставянето на втората доза на хора над 16 години.

Гръцките власти обявиха, че от вторник  е отворена онлайн платформата за насрочване на имунизация с трета доза ваксина срещу ковид.

Мярката засяга близо 285 000 души със слаб  имунитет. Мария Теодориду, която ръководи гръцката национална ваксинационна комисия, уточни, че трета доза може да бъде поставена 6-8 месеца след втората. За хората със слаба имунна система третата доза може да бъде дадена още четири седмици след втората.

"Третата доза ще бъде от решаващо значение за здравните работници, на които може да бъде даден приоритет, за да се предотвратят вирусни инфекции в болниците и в семейната им среда, а също и за да се избегне ненужно претоварване на болниците при тяхно отсъствие от работа",  посочи Теодориду.

Миналата седмица Европейската агенция по лекарствата започна оценка за прилагането на трета доза 6 месеца след поставянето на втората доза на хора над 16 години. Тази доза се поставя на изцяло ваксинирани, за да бъде възстановена защитата им, след като престане да съществува.

Комисията за хуманна медицина към агенцията ще проведе оценка по бърза процедура на данните, в т.ч. и на резултатите от продължаващите в момента клинични изследвания, при които около 300 души със здрава имунна система са приели 3-та доза след втората. Резултатите от оценката се очакват през следващите седмици, освен ако не се наложи допълнителна информация, която да бъде предоставена на агенцията.

Здравните власти у нас обявиха, че ще изчакат решението на еврорегулатора преди да вземат решение за бустерната доза. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във