Банкеръ Daily

Свят

Гърция въвежда 5000 евро глоба за фалшив Covid сертификат

След поредица от скандали с издаването на фалшиви сертификати за ваксинация срещу COVID-19 и отрицателни бързи тестове, здравните власти в южната ни съседка затегнаха мерките срещу подобен тип измами. Поправка, внесена в парламента, предвижда административна глоба от 5000 евро за всеки незаконен документ от подобен тип.

В допълнение към другите санкции, които вече са в сила в страната, се налага административна глоба от 5000 евро на всеки, който се опита или успее да издаде сертификат за ваксинация на лице, което не се е имунизирало, или удостоверение за преболедуване на вируса на лица, които никога не са били заразени с него. Глоба ще има и за всички, участвали в издаването на подобен тип документи.

До въвеждането на новата мярка се стигна след скандал с над 40 фиктивни ваксини, въведени в системата за ваксинация в болницата в Палама, по-широкия регион на гръцкия град Кардица.

Предвидени са и санкции за частни здравни центрове и др., ако имат неваксиниран служител, а работодателят ще трябва да плати глоба от 10 000 до 50 000 евро. При повторно нарушение глобата увеличава от 20 000 до 200 000.

След като здравните работници без ваксина бяха отстранени, в много болници започна недостиг на специалисти. Здравното министерство на Гърция вече допуска връщане на работа и след първа доза от ваксината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във