Банкеръ Daily

Свят

Гърция върна декларациите с QR код за туристите

Гръцките власти възстановиха системата за подаване на декларация на туристите, които влизат в южната ни съседка. Задължителният за попълване електронен формуляр, генериращ QR код, е наличен за пътуване през ГКПП "Кулата-Промахон" от 14 юли, вторник, 00:01 часа. От гръцкото посолство в България уточнява, че новите правила влизат в сила на 15 юли 2020 г. в 6 часа сутринта. От утре изискват и отрицателен тест за коронавирус. Сертификатът за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъде издаден на английски език и да съдържа трите имена и номера на паспорта (лична карта) на пътника. Граничните власти ще проверяват автентичността на теста.
Всички граждани, пътуващи с туристическа цел към Република Гърция, мога да преминат само през ГКПП „Кулата“ – „Промахон“, уточняват от МВР.
На ГКПП „Маказа“, ГКПП „Капитан Петко войвода“ и ГКПП „Ивайловград“ не се пропускат туристи. Пропускат се лица, които имат разрешително за пребиваване или основно местожителство в Гърция. На пунктовете „Илинден“ и „Капитан Петко войвода“ към Гърция се пропускат товарни автомобили и сезонни работници със съответните документи, на ГКПП „Ивайловград“ – само сезонни работници.
През ГКПП „Маказа“ мога да преминат собственици на имоти в Гърция с документ за собственост.

Не се извършва преминаване през ГКПП „Златоград“ и в двете посоки.
Всички туристи могат да преминат на влизане в България на работещите гранични пунктове без ограничения.
На границата с Република Гърция трафикът е нормален.

От МВнР припомнят, че според новите правила всички граждани, които влизат в Гърция през ГКПП "Кулата-Промахон" по несъществени причини са задължени да представят негативен ПСР тест за коронавирус, извършен не по-рано от 72 часа преди влизане в Гърция.

Тестовете за коронавирус ще бъдат признавани, ако са направени в национални референтни лаборатории, национални здравни лаборатории или частни лаборатории, които са акредитирани от съответните национални органи по акредитация (не непременно специално за COVID-19).

Facebook logo
Бъдете с нас и във