Банкеръ Daily

Свят

Гърция увеличава субсидиите на тока за потребители

Костас Скрекас

Субсидиите на потреблението на електроенергия в Гърция през септември ще бъдат значително увеличени, след като през уикенда доставчиците обявиха рязко увеличение на цените за потребителите, съобщават гръцките медии.

Мерките бяха обявени тази сутрин от министъра на енергетиката и околната среда Костас Скрекас. Цитиран от телевизия Скай, той обяви, че през следващия месец държавната намеса ще компенсира увеличението на сметките на домакинствата с 94 процента, като субсидията ще достигне до 639 евро за мегаватчас.

Финансирането се отнася до всички жилища, независимо дали са основни или не, и не е обвързано с подоходен критерий.

Общата сума на субсидирането на домакинските сметки за ток през септември възлиза на 748 млн. евро.

За малките и средни предприятия с инсталирана мощност до 35 киловолтампера и за всички производители на хлебни изделия субсидията през следващия месец ще бъде 604 евро на мегаватчас, което ще компенсира 89 процента от увеличението на цената. Тази мярка се отнася до 1 250 000 предприятия като ресторанти, търговски обекти, павилиони, фризьорски салони, офиси, хлебопекарни и др. Стойността ѝ се изчислява на 401 млн. евро през септември.

За всички останали търговски и индустриални обекти субсидията е 342 евро на мегаватчас.

За земеделските производители цената ще бъде субсидирана с 639 евро на мегаватчас, което ще покрие 90 процента от увеличението.

Скрекас каза, че за първите 41 дни от прилагането на новия механизъм за връщане на свръхпечалбите на компаниите за производство на електроенергия гръцката държава е получила 1,21 млрд. евро, които са насочени към фонда за енергиен преход за подкрепа на субсидиите за потребителите.

През септември правителството ще отпусне 1,9 млрд. евро за финансиране на субсидирането на сметките за ток на домакинствата и предприятията.

През уикенда доставчиците на електроенергия в Гърция оповестиха рязко увеличение на цените на тока за потребителите. Гръцката държавна електрическа компания ДЕИ обяви увеличаване на сметките за ток с близо 62 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във