Банкеръ Daily

Свят

Гърция: Турция не дава възможност за конструктивен диалог

Никос Дендиас

Турция продължава нарушенията в Източното Средиземноморие и пречи на конструктивния диалог, заяви днес гръцкият външен министър Никос Дендиас, съобщава в. "Катимерини".

По думите на Дендиас действия като "неотдавнашния незаконен Навтекс", с който Турция резервира район в Егейско море, припокриващ се с гръцкия континентален шелф, за проучвания за въглеводороди, разрушават всяка възможност за конструктивен диалог.

"Турция от август досега постоянно разширява незаконните си дейности в Източното Средиземноморие в грубо нарушение на международното право и морското право", заяви Дендиас в декларация, публикувана от гръцкото външно министерство в Атина.

Според ведомството Анкара се опитва "чрез сила да създаде прецеденти за сметка на членките на Европейския съюз и показва пренебрежение към ясните позиции и решения на ЕС, но също и към призивите на международната общност".

Дендиас изтъкна, че Турция е пропуснала още една голяма възможност да възстанови отношенията с ЕС, добавяйки, че тя е направила избор "да действа по начин, който подкопава международното право и европейските цели".

Турското поведение, каза министърът, е "ревизионистично, дестабилизиращо и опасно за сигурностатта на региона, но също за приоритетите и ценностите, изразявани и лансирани от ЕС".

Facebook logo
Бъдете с нас и във