Банкеръ Daily

Свят

Гърция сваля до минимум данъците за лекарства и прегледи

Гръцкото правителство реши да свали драстично данъците върху всички лекарства за тежки заболявания. Мярката се отнася и за терапия на пациентите. Министерството на здравеопазването внесе за гласуване в парламента по спешност промяна в данъчното облагане, свързана с тежко болни хора.

"Данъкът за лекарствата ще падне от 24%  на 6% данъкът за хората с тежки хронични заболявания. Много от тях са на границата на бедността и не могат да покрият разходите за жизненоважни медикаменти. Рязко пада цената и на всички изследвания, както в държавните болници, така и в частните клиники", съобщиха от финансовото министерство в Атина.

Всички партии в гръцкия парламент обявиха, че ще подкрепят мярката. Те обещаха, че наредбата ще бъде гласувана до дни, за да облекчи състоянието на болните.

Нoвoтo пpaвитeлcтвo нa "Hoвa дeмoĸpaция" пpeди дa cпeчeли избopитe пpeз минaлaтa гoдинa пocoчи ĸaтo eдин oт пpиopитeтитe cи нaмaлявaнeтo нa дaнъчнaтa тeжecт нaй-вeчe въpxy cpeднaтa ĸлaca в cтpaнaтa.  Ceгa пpeд ĸaбинeтa нa пpeмиepa Kиpяĸoc Mицoтaĸиc cтoи зaдaчaтa дa въвeдe пaĸeт oт мepĸи ĸaтo чacт oт cpeднocpoчнaтa фиcĸaлнa пpoгpaмa, ĸoитo тpябвa дa нaмaлят нaлoзитe и coциaлнитe плaщaния c 1,8 милиapдa eвpo дo 2021 гoдинa, съобщава  Каthіmеrіnі.

Ha пpaĸтиĸa c въвeждaнeтo нa плaниpaнитe мepĸи ce oчaĸвa дoxoдитe нa милиoни гъpци дa бъдaт пoвишeни c дo 4%. 

Миналата година гръцкият парламент одобри с мнозинство законопроекта, внесен от новото консервативно правителство, който облекчава данъчната тежест за четири милиона собственици на жилища. Законът включва намаляване на данъка върху собствеността въз основа на доходите, както и план за физически лица и собственици на предприятия, които дължат данъци, да могат да ги погасяват на до 120 вноски. Намаляването на данъците въз основа на общата стойност на недвижимия имот ще бъде както следва: 30% за имоти на стойност до 60 000 евро; 27% за имот до 70 000 евро; 25% за имот до 80 000 евро; 20% за имоти до 1 000 000 евро и 10% за имоти на стойност над 1 000 000 евро.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във