Банкеръ Daily

Свят

Гърция спечели отсрочка от "тройката"

Гърция си спечели двумесечно удължаване на международната спасителна програма по време на срещата на финансовите министри от еврозоната в понеделник.

Удължаването е от решаващо значение за Атина, защото без него, европейските пари от заема ще пресъхнат в края на тази година. Международният валутен фонд вече продължи своята спасителна програма за Гърция до март 2016 година.

Правителството на премиера Андонис Самарас е под нарастващ натиск от политически опоненти, най-вече лявата партия СИРИЗА, които недоволстват от състоянието на гръцката икономика.

Решението от понеделник означава още, че Атина ще разполага с още няколко седмици, за да приключи преговорите с "тройката" международни кредитори - Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ. Кредиторите притискат Гърция да изпълни определени условия в замяна на получените спасителни заеми.

От 2010-а насам тези международни институции са отпуснали 240 млрд. евро на Атина за да предотвратят колапса на страната и излизането й от еврозоната.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във