Банкеръ Daily

Свят

Гърция сключва договор за военно сътрудничество със САЩ

Гръцкият парламент ратифицира договора за военно сътрудничество със САЩ в атмосфера на протестни демонстрации и остри критики от опозицията, предаде БНР. С гласовете на консерваторите от управляващата "Нова демокрация" и социалистите парламентът прие договора за военно сътрудничество с Вашингтон.

Най-голямата опозиционна партия СИРИЗА и още три малки партии гласуваха против споразумението. Лидерите им обвиниха премиера Кириакос Мицотакис и цялото правителство, че са приели безусловно всички изисквания на американската страна. Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас заяви, че правителството предоставя пристанище Александруполис на безсрочно ползване от американските военни. Ципрас обвини дори кабинета в предателство, като каза, че Гърция изпраща оръжие на Украйна под натиск от САЩ и в същото време американската страна въоръжава с военни самолети Турция, за да лети незаконно над гръцките острови.

По време на дебатите в парламента се проведоха протестни демонстрации в Атина и Солун срещу договора за военно сътрудничество със САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във