Банкеръ Daily

Свят

Гърция ще спира мигрантите с плаваща преграда

Гръцкото правителство иска да използва плаваща преграда, за да попречи на мигрантите да достигат до гръцките острови от намиращия се наблизо турски бряг, съобщава Асошиейтед прес.

Министерството на отбраната покани частни фирми да участват в търг за доставката на 2,7-километра плаваща ограда в рамките на три месеца, според информация, публикувана в сайт за държавни поръчки. Не се съобщават подробности за това кога ще бъде инсталирана оградата.

Нарастването на броя на мигрантите, пристигащи по море на остров Лесбос и други източни гръцки острови, доведе до сериозно пренаселване на бежанските лагери.

Мрежестата бариера ще се издига на 50 сантиметра над нивото на водата и ще бъде снабдена с мигащи светлини. Министерството на отбраната изчислява стойността на проекта на 500 000 евро, като в сумата са включени четири години поддръжка.

Гръцкото десноцентристко правителство, което встъпи в длъжност преди шест месеца, обеща да заеме по-твърда позиция спрямо мигрантската криза и планира да създаде центрове за задържане на мигрантите, на които им е отказано убежище, за да ускори депортацията им обратно в Турция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във