Банкеръ Daily

Свят

Гърция ще получи от ЕС 32 млрд. евро за рестартиране на икономиката

Гърция ще получи 32 милиарда евро от фонда за възстановяване на европейската икономика от последиците от коронавируса на обща стойност 750 млрд. евро, предложен вчера от Комисията, пише икономическото издание "Нафтемборики". 

От тези 32 млрд., които се падат на Гърция, 22,5 млрд. ще отидат за субсидии, а 9,5 млрд. - за дългосрочни кредити за предприятията. От таблицата, публикувана от Европейската комисия, е видно, че Гърция е четвъртата най-облагодетелствана страна от еврозоната след Италия, Испания и Франция.

"Та неа" пише, че Атина е очаквала подкрепа от 10 млрд. евро, а е получила 32 млрд. Вестникът съобщава, че с финансирането ще бъдат подкрепени секторът на здравеопазването, дигиталната реформа, зеленото развитие и създаването на нови работни места.

"Елефтерос типос" коментира, че европейският план в Гърция отваря пътя за намаляването на данъчната тежест и на осигурителните вноски и за ускоряване на реформите.

"Ефимерида тон сиднактон" обаче пише за "много пари - много неясноти". Неизвестно остава дали, кога и при какви условия новият план ще премине през блокадата на страните, привърженички на икономиите. За Гърция конкретно вестникът поставя и въпроса как ще бъдат усвоени средствата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във