Банкеръ Daily

Свят

Гърция ще поиска от ЕС списък с "много силни мерки" срещу Турция

Никос Дендиас

Гърция ще поиска от ЕС да подготви списък с "много силни мерки" срещу Турция, ако тя наруши гръцките суверенни права със сондажите си за петрол и газ в Източното Средиземноморие, заяви външният министър на страната Никос Дендиас пред телевизия Скай, съобщи в. "Катимерини".

По думите на високопоставен представител на ЕС обаче Съюзът няма намерение да обсъжда каквито и да било санкции по отношение на Анкара заради проучвателните й сондажни дейности или евентуални нарушения от нейна страна на оръжейното ембарго за Либия на срещата на външните министри в Брюксел днес - първата лице в лице след избухването на коронавирусната пандемия.

Задълбочена дискусия все пак ще бъде проведена по всички аспекти на отношенията ЕС - Турция, каза още представителят. По думите му е възможно ЕС да направи някои символични жестове на добра воля към Турция, като например върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел да спомене опита за преврат от 2016 г. и да открои подкрепата на ЕС за законно избраното правителство на Турция, отбелязва още "Катимерини".

Обсъдена ще бъде и темата за превръщането на храма "Света София" в Истанбул в джамия, каза още Дендиас за телевизия Скай.

Министърът коментира стъпката, като посочи, че "Ердоган прекрачва линията" и "обръща гръб на международната общност и нейните правила".

Според Дендиас обаче на Турция трябва да се предостави пространство сама да преразгледа това решение, без да изглежда, че се огъва пред международния натиск.

Facebook logo
Бъдете с нас и във