Банкеръ Daily

Свят

Гърция ще поиска от ЕС да наложи санкции на Турция

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че може да призове Европейския съюз да наложи санкции на Турция, ако Анкара продължи сондажите за газ на запад от Кипър. Проучванията за енергийни запаси в източната част на Средиземно море доведе до изостряне на дългогодишно напрежение между Турция и Атина, съобщава "Ройтерс".

През май турски кораб за сондажи е закотвен на запад от Кипър. Кипър и Гърция твърдят, че корабът навлиза в изключителната икономическа зона на Кипър  - област, която Кипър може да използва за търговска експлоатация.

Ципрас разясни, че на срещата на върха на Европейския съюз ще поиска Брюксел да вземе съответните решения, ако се докаже, че турският кораб е навлязъл в изключителната икономическа зона на Кипър.

Гърция е близък съюзник на правителството в Никозия и има свои десетилетни спорове със съседна Турция по въпроси, свързани с въздушното пространство в Егейско море. Турция твърди, че всички природни ресурси около етнически разделения остров принадлежат на кипърските турци.

В отговор към Ципрас турския президент Реджеп Ердоган заяви, че Турция няма да отстъпи от интересите си в източното Средиземноморие.

"Турция е готова да даде своя отговор. Турската армия стои на стража за сигурността на сондажните кораби. И при най-малкия опит за намеса в работата им ще бъдат задействани фрегати и, при необходимост, авиацията. Дейностите по проучванията и разработката на ресурсите в морската зона няма да бъдат прекратени", категоричен бе турският държавен глава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във