Банкеръ Daily

Свят

Гърция ще отваря пътя на Китай към ЕС

Прокопис Павлопулос и Си Дзинпин

Китайският президент Си Дзинпин, който пристигна вчера на тридневно официално посещение в Гърция, разговаря тази сутрин в Атина с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос, съобщи АНА-МПА.

При посрещането на китайския президент Павлопулос определи посещението му като емблематично задълбочаване на стратегическата връзка между Гърция и Китай. Гръцкият президент отбеляза, че гърците отварят пътя на Китай да се срещне, при условията на мирно сътрудничество и съзидание, със страните и народите от Европейския съюз. Павлопулос спомена и значението на китайската инициатива "Един пояс, един път", която ще работи като мост между Китай и Запада. Гръцкият държавен глава подчерта също, че Гърция, като член на Европейския съюз и на еврозоната, е ангажирана да спазва в цялост европейското право.

"Имам големи очаквания от бъдещето", каза пред Павлопулос Си Дзинпин, цитиран от гръцката телевизия Скай. Си отбеляза, че двете страни са наследници на велики цивилизации и че в отношенията между тях "не става дума за сътрудничество между две държави, а между две цивилизации".

След срещата с Павлопулос китайският президент ще разговаря с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис.

Facebook logo
Бъдете с нас и във