Банкеръ Daily

Свят

Гърция ще настоява за строго спазване на Преспанското споразумение

Никос Дендиас

Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас се срещна в Хелзинки с министъра на външните работи на Северна Македония Никола Димитров, предаде ТАСС.

В рамките на неофициалната среща на външните министри от ЕС вчера Дендиас разговаря също и с българския външен министър Екатерина Захариева, с германския министър на външните работи Хайко Маас и с външния министър на Кипър Никос Христодулидис.

Имахме първа среща с Димитров, по време на която обсъдихме аспектите от реализацията на Преспанското споразумение. Много ясно обясних на Димитров, че Гърция ще настоява за строго спазване на това споразумение, отбеляза Дендиас.

Министърът посочи, че двамата с Хайко Маас са изразили взаимна готовност за по-нататъшно укрепване на двустранните отношения и че е приел поканата му за посещение в Берлин.

Също така вчера имах възможността да информирам колегите си за провокативните действия на Турция и за проблемите, които създава в Егейско море, както и за агресивността й, насочена против суверенитета и суверенните права на Република Кипър, каза в заключение гръцкият министър на външните работи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във