Банкеръ Daily

Свят

Гърция се въоръжава срещу ескалиращите турски провокации

Ф-16 Block 70/72

Гърция се "бронира" срещу ескалиращите турски провокации, като увеличава сдържащите си способности и боеспособността на въоръжените си сили, коментира гръцката телевизия Скай.

Тези планове се развиват, след като миналата седмица гръцкият парламент прие законопроект за модернизация на изтребителите Ф-16 и Мираж. Според телевизията новини за гръцките планове за превъоръжаване се очакват вероятно преди края на годината.

Скай съобщава, че следващите основни стъпки в превъоръжаването на Гърция са следните:

1. Закупуване или наемане на многоцелеви безпилотни летателни апарати (UAV).

Става дума първоначално за два или три такива апарата, които ще могат да носят въоръжение и да наблюдават морските пространства, като предават картина в реално време до оперативните центрове.

В парламента гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос каза, че министерството му е в контакт със Солунския университет "Аристотел" и се очаква това сътрудничество скоро да доведе до производство на гръцки безпилотни летателни апарати. Преподаватели и студенти от университета вече са произвели 3-4 прототипа, а още един прототип ще бъде изпитан през лятото в Тесалия.

2. Закупуване на по-малки дронове за военноморските сили (MQ-8 B). Такива дронове вече се използват във ВМС на САЩ.

3. Модернизация на 85 изтребителя Ф-16 до последната модификация Block 70/72, които ще придобият сравними възможности със свръхмодерните Ф-35 без стелт способностите им.

4. Закупуване на нови модерни фрегати като френските [email protected] Разговорите са в напреднал стадий.

Facebook logo
Бъдете с нас и във