Банкеръ Daily

Свят

Гърция се опитва да спаси туризма чрез сертификати за ваксинация

Красивият остров Санторини може да остане без туристи.

Европейските лидери  трябва "да се задвижат бързо" и да възприемат сертификатите за ваксинация срещу коронавирус, които ще позволят на гражданите да възобновят масовите пътувания, заявява гръцкият министър на туризма Харис Теохарис в интервю за "Файненшъл таймс".

"Като гледам реакцията на някои страни на предложенията за сертификати за ваксинация, имам усещането, че тя е много късогледа. Можем да направим повече от сега, за да се подготвим.  Те се безпокоят много за настоящия момент. Например  страни, предимно от Северна Европа, се колебаят да погледнат напред и да правят планове за възстановяването през лятото. Необходимо е да се задействаме по-бързо", заявява Теохарис.

Въвеждането на сертификати за ваксинация, които биха позволили ваканционни и служебни пътувания за ваксинираните, ще бъде обсъдено на срещата на върха на ЕС, която започва в четвъртък. 

ЕС е разделен по отношение на това предложение. Някои дипломати смятат, че е малко вероятно да бъде възприета от сега предлаганата система поради опасенията, че тя би създала две скорости по отношение на правата на придвижване на гражданите, което би било дискриминационно третиране.

Гръцкият министър подчертава пред изданието, че планирането на безопасни пътувания трябва да бъде договорено скоро, защото хората трябва да знаят от сега дали ще е възможно тази година да организират летните си отпуски.

Гърция отчаяно се опитва да спаси летния сезон. Няма друга страна в Европа, която да е толкова зависима от туризма, колкото Гърция. Според различни изчисления, делът на този бранш в гръцкия БВП възлиза на 25-30 процента.

Гръцката емисионна банка съобщава, че през 2019 година страната е била посетена от над 31 милиона чуждестранни туристи, като най-много са били германците, британците и французите. Сред балканските туристи в Гърция най-многобройни са румънците, следвани от сърбите и българите, като само българите са изхарчили 281 милиона евро. А всички туристи са оставили общо цели 18 милиарда евро - средно по 580 евро на човек. С най-широки пръсти са били туристите от еврозоната, които са харчели по около 700 евро. При германците сумата е дори 734 евро.

Приходите в периода януари-октомври 2020 година са спаднали с цели 77%. Премиерът Мицотакис също изчисли наскоро, че през 2020 туризмът е успял да произведе едва 20-25% от очакваните приходи. За тази година Мицотакис се надява да бъдат достигнати 50 процента. Президентът на Сдружението на хотелиерите Григорис Тасиос също се надява на светлина в края на тунела и очаква завръщането на първите туристи още за католическия Великден на 4 април и за православния на 2 май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във