Банкеръ Daily

Свят

Гърция се надява на наплив от руски туристи

Гърция разчита да спаси този летен сезон, за да предотврати вълна от изпадащи в несъстоятелност туристически компании, които вече са поставени на колене след катастрофалната 2020 г.

Гърция  чака гости от Русия и ще направи всичко, за да увеличи туристическия поток, заяви гръцкият президент Катерина Сакеларопулу в интервю за ТАСС.

Стотици хиляди руснаци с нетърпение очакваха решението на гръцкото правителство да отвори границите за туризъм. В крайна сметка това се случи на 14 май. Гърция вече приема туристи, ваксинирани с руската ваксина Спутник V. Това е изключително важно за нас. Наскоро премиерът Кириакос Мицотакис призна тази ваксинация като ефективна и безопасна. Това беше важно признание, защото  Гърция е много популярна страна за туристи от Русия. 

"Туризмът е една от най-важните области за развитието на нашите двустранни отношения. Това е полезно и важно за развитието не само на икономиката, но и на културните връзки и контакти между нашите народи. Основата за развитието на туристическите потоци е обогатяването на туристически продукти, развитието на особено религиозен туризъм, круизния туризъм и удължаването на туристическия период", коментира Сакеларопулу.

"Неотдавнашният успех т.е. цифровият сертификат за ваксинация, който беше въведен, мисля, че очевидно ще улесни увеличаването на туристическите потоци за нашите две страни. Надявам се на увеличение на туристическите потоци", добави тя.

Гърция разчита да спаси този летен сезон, за да предотврати вълна от изпадащи в несъстоятелност туристически компании, които вече са поставени на колене след катастрофалната 2020 г.

Макар че данните за заемите по сектори от икономиката са разнородни, бившият заместник-министър на туризма Манос Консолас заяви пред парламента през октомври, че необслужваните заеми в туристическата индустрия са достигнали 3 млрд. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във