Банкеръ Daily

Свят

Гърция се готви да посрещне коронавируса от Италия

В неделя вечер в гръцкото министерство на здравеопазването се е провело извънредно заседание, на което е била обсъдена нуждата от укрепване на превантивните мерки срещу новия коронавирус (COVID-19) след установените 150 нови случая в Италия, три от които със смъртен изход, съобщава "Прото тема".

На заседанието са били представени последните данни за разпространението на вируса, както и предложения за нуждата от изработване и прилагане на план за действие, който вероятно ще има три фази за справяне със ситуации с нисък, среден и висок риск, предава БТА.

Днес министърът на здравеопазването Василис Кикилиас ще разговаря с премиера Кириакос Мицотакис, за да му представи предложенията за превенция на заболяването, защото епидемиолозите предупреждават, че е въпрос на време в Гърция да бъде регистриран случай на заразяване с вируса. Очаква се в срещата да участват още министърът на образованието Ники Керамеос и министърът на защитата на гражданите Михалис Хрисохоидис.

Междувременно стана ясно, че ученици от 10 гръцки училища, които в момента се намират на екскурзия в Италия, ще се върнат нормално в Гърция и няма да бъдат поставяни под карантина, защото са били в райони, които не са засегнати от епидемията.

Над 15 хил. българи живеят в засегнатите райони, спешният телефон звъни почти постоянно. Има и много туристи. Това каза Таня Димитрова, генерален консул в Милано, през bTV тази сутрин.

Родители на български младежи, студенти в района със случаи на коронавирус, са съобщили, че ще ги приберат от страната.

В блокираните райони няма никакъв достъп, така че български туристи там просто няма как да попаднат, обясни Димитрова. По-скоро въпросът е да се избягват от туристите районите с обявена зараза - Ломбардия, Пиамонте, Венето.

Българите да пътуват само в краен случай в районите с установена зараза, препоръча и Външно.

Не се е обадил нито един българин от отцепените райони, обаждат се главно туристи, които питат какво да правят и как да променят своето пътуване, добави консулът.

Към момента 152 са заразените от коронавирус, трима са починали, всички са италиански граждани, потвърди тя информацията от местните власти. 26 са с тежа клиника, останалите нямат ясно изразени симптоми. Тежките случаи са на по-възрастни хора.

Антония Карова и семейството й до вчера били в Ломбардия, от днес са във Флоренция, разказа българка пред би Ти Ви. Били на състезания в района, но въпреки че зоната не е от засегнатите, всичко било прекратено и останалите събития отменени.

Известна паника е настъпила, особено при децата. По бензиностанциите е напрегнато - хората са с шалове, с маски, улиците са празни. По аптеките маски няма, разказа българската, чието семейство живее във Флоренция.

Точно до Флоренция има голям град с китайски жители и напрежението расте, защото мерки реално няма, никой не ги спира да пристигат от Китай. От класа на децата ми определено половината родители днес няма да ги пуснат на училище, обясни още българката. Антония също няма да изпрати своите.

Италианските власти отцепиха много бързо района, дори не очаквахме всичко да приключи толкова бързо. Големите фирми затвориха до очакване на второ нареждане от властите, повечето хора работят от къщи, описа още ситуацията тя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във