Банкеръ Daily

Свят

Гърция разхлабва мерките въпреки рекордните болни и починали

Частично облекчаване на ограничителните мерки, наложени срещу разпространението на коронавируса, обяви снощи гръцкото правителство, предаде АНА-МПА.

Магазините ще отворят от понеделник, 5 април, по методите click away и click in shop (тоест с предаване на покупките извън магазина или вътре в него по предварителна уговорка - б.ред.), съобщи заместник-министърът на гражданската защита и управлението на кризи Никос Хардалиас. Засега големите търговски центрове ще останат затворени.

Освен това още от тази събота, 3 април, ще бъдат частично разрешени пътуванията между отделните общини. Това ще може да става до открито пространство с автомобил, в който пътуват до трима души или членовете на едно семейство. Придвижването между общините ще бъде разрешено само в почивните дни с цел физическа активност, и то при избягване на всякакви масови събирания. Хардалиас предупреди, че ако се установи нарушаване на правилата за безопасност, пълната забрана може да бъде върната.

Излизанията до магазините ще са разрешени с използването на еднократен есемес код и до 3 часа на ден. В търговските обекти ще се разрешава влизането на до 1 клиент на всеки 25 квадратни метра площ, но не повече от 20 клиенти едновременно.

Що се отнася до училищата, Хардалиас каза, че отварянето им ще бъде обсъдено следващата седмица с перспективата определени класове да се върнат в класните стаи от 12 април след извършване на домашни тестове за самодиагностика. Следващата седмица ще се обсъди и възможността за отваряне на големите търговски центрове.

Заместник-министърът обясни, че правителството е взело предвид умората сред населението и има за цел да даде глътка въздух за хората, което от своя страна да доведе до по-добро спазване на съществуващите ограничения.

Гърция облекчава частично ограниченията, въпреки че във вторник отбеляза рекорден брой новозаразени за едно денонощие, а в сряда - денонощен рекорд по смъртни случаи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във