Банкеръ Daily

Свят

Гърция раздава безплатни ваучери за почивка

Министерството на труда и социалните грижи в Гърция раздава безплатни ваучери за почивка със семейството. От това ще могат да се възползват и българите, които работят в страната.

Според данни на гръцкото ведомство над 300 000 души имат право на безплатна почивка от 6 нощувки. Условието е кандидатите да се работили и плащали осигуровки за минимум 50 работни дни през 2020 година.

Безработните и майките в отпуск за отглеждане на дете също ще могат да почиват безплатно.

Нощувките се увеличават на 10 при резервация на хотел на част от егейските острови, засегнати от мигрантската криза, както и за област Еврос.

Освен това са увеличени и средствата по програма „Туризъм за всички“, информират от гръцкото социално министерство.

Целта на програмата „Туризъм за всички“ е да се помогне за почивка на социално слаби семейства и безработните. Тази година за първи път се поема и 70% от цената на фериботните билети, ако се резервира хотел на островите.

Гърция отвори врати за туристи преди два дни. В страната може да се влиза и с бърз антигенен тест, направен до 24 часа по-рано. 

По информация на посолството ни в Атина от 14 май  вечерният час в страната се намалява, като той започва в 00:30 ч., вместо в 23:00 ч. Системата с есемеси за напускане на дома се премахва, разрешава се отново движението от област в област.

Също така от петък системата за пазаруване с "кликни и вземи" и "кликни и пазарувай" се отменя. Tърговията се връща към нормален режим на работа с един купувач на 25 квадратни метра.

От 14 май тези, които искат да пътуват от и до островите (с изключение на островите Лефкада, Саламина и Евия) по море или по въздух, е необходимо при резервиране на билета си да притежават сертификат за ваксинация (14 дни след втората доза), негативен резултат от PCR тест, извършен до 72 часа преди пътуването или негативен резултат от бърз тест, извършен до 24 часа преди пътуването. Контролът ще се извършва от авиокомпаниите и компаниите за фериботни билети.  Всички местни и чуждестранни пътници на възраст над 5 години ще бъдат задължени да спазват тези условия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във