Банкеръ Daily

Свят

Гърция проучва преминаване на "Турски поток" през нейна територия

Кириакос Мицотакис

Гърция проучва възможността газопроводът "Турски поток" да премине през нейна територия, заяви лидерът на най-голямата гръцка опозиционна партия "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис в интервю пред ТАСС. 

Мицотакис започва днес двудневно посещение в Москва, където ще разговаря с руския премиер Дмитрий Медведев, с външния министър Сергей Лавров и с председателя на Държавната дума Вячеслав Володин.

Лидерът на "Нова демокрация" каза, че партията му подкрепя стратегията за диверсификация на източниците и на маршрутите за доставка на енергоносители като необходим принцип на енергийната сигурност на Европа. Според него този принцип съответства и на курса на "Нова демокрация", която иска да превърне Гърция в енергиен възел в Югоизточна Европа.

"В тази рамка и като непременно се има предвид нормативно-правната база на ЕС, а също така и последното решение на Евросъюза за правилата за тръбопроводите, ние с интерес проучваме възможността "Турски поток" да мине през Гърция в посока към други страни от Европа. В същия дух ние разглеждаме въпроса за газопроводите "Турски поток" и "Северен поток 2" и смятаме, че при тях трябва да се прилагат правните норми, приети от ЕС", е казал Мицотакис.

Темата за "Турски поток" беше обсъдена и по време на посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Москва на 7 декември. На 5 февруари в Анкара след срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган Ципрас заяви, че Гърция би желала да разшири енергийното си сътрудничество с Турция и да участва в реализацията на проекта "Турски поток".

Facebook logo
Бъдете с нас и във