Банкеръ Daily

Свят

Гърция протестира срещу изгонването на свои дипломати от Русия

Гръцкото външно министерство извика руския посланик Андрей Маслов, за да му връчи протест срещу решението на Москва да изгони гръцки дипломати в отговор на подобна мярка от страна на Атина, съобщава в. "Катимерини".

Атина изгони миналия месец двама руски дипломати и забрани на други двама да влязат в страната заради опит да подкупят официални лица и да предизвикат демонстрации срещу споразумението с Македония, което проправя пътя към членство в НАТО на бившата югославска република.

Вчера руското външно министерство връчи нота на гръцкия посланик Андреас Фриганас, в която информира, че Русия ще предприеме реципрочни мерки и ще изгони гръцки дипломати, без да посочи техните имена.

Дипломатически източници в Атина определиха реакцията на Москва като "асиметрична", като отбелязаха, че решението на Гърция е било в отговор на "своеволни" действия на руските представители.

Според гръцкия в. "Прото тема", цитиран от ТАСС, след предприемането на реципрочни мерки от страна на Москва, Гърция ще трябва да върне търговския си представител в Русия Адамандиос Каритианос и дипломатическия служител Андреас Такис. Освен това Гърция няма да може да изпрати в Москва Йоргос Сакелари, ръководител на политическия отдел на гръцкото външно министерство, посочва вестникът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във