Банкеръ Daily

Свят

Гърция призова Турция да спре незабавно сондажите край бреговете й

Гръцкото външно министерство призова Турция да преустанови незабавно дейностите в гръцкия континентален шелф, предаде АНА-МПА.

Турция издаде навигационно съобщение (Навтекс), в което запазва зона южно от гръцкия остров Кастелоризо за сеизмографски проучвания за въглеводороди с кораба "Оруч Реис". Първоначално Турция се беше съгласила да се въздържа от планираните проучвания в зоната, за която Гърция твърди, че е част от нейния континентален шелф, но след като Атина подписа миналата седмица споразумение с Египет за частично делимитиране на изключителните им икономически зони в района, Турция обяви, че възобновява планираните дейности.

В съобщението на гръцкото министерство на външните работи Турция се призовава "да преустанови незабавно незаконните действия, които подкопават мира и сигурността в региона". Подчертава се, че "новият незаконен турски Навтекс" за дейности южно от остров Кастелоризо в гръцкия континентален шелф "в съчетание с наблюдаваните широкообхватни движения на части на турския военноморски флот представлява нова сериозна ескалация и по най-явен начин демонстрира дестабилизиращата и опасна за мира роля на Турция".

Гърция отново изтъква готовността си за диалог за разграничаване на изключителните икономически зони с Турция на основата на международното морско право.

Междувременно в Атина завърши заседанието на правителствения съвет за национална сигурност, посветен на ескалацията на напрежението с Турция. В комюнике след края му се казва, че "по време на заседанието беше направен преглед на ситуацията в Източното Средиземноморие и бяха разгледани начините за реагиране на турските провокации".

Също така станцията на Хидрографската служба на гръцкия военноморски флот в Ираклион, Крит, е издала ответен Навтекс на турското навигационно съобщение. В гръцкия документ се казва, че турският Навтекс е издаден от орган, който не е компетентен, и се отнася до незаконна дейност в район на гръцкия континентален шелф.

Турция поддържа тезата, че островите и в частност гръцките острови нямат собствен континентален шелф и не пораждат право на изключителна икономическа зона. В рамките на тази логика миналия ноември Анкара подписа с Правителството на националното съгласие на Либия меморандум, с който претендира за значителна част от водите край гръцките острови Крит, Родос и Карпатос. Засега ЕС е наложил ограничени санкции срещу турски физически и юридически лица заради сондажите на Анкара в кипърската изключителна икономическа зона. Гърция настоява ЕС да наложи санкции срещу Турция и заради оспорването на гръцката изключителна икономическа зона, за което има силна подкрепа от Франция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във