Банкеръ Daily

Свят

Гърция прие данъчни облекчения за гражданите и нова схема за погасяване на дълговете им

Кириакос Мицотакис

Гръцкият парламент одобри намаляване на дълбоко непопулярния данък върху собствеността във вторник, като по този начин изпълни едно от предизборните обещания на новия премиер Кириакос Мицотакис.

Законопроектът, който беше внесен в парламента като приоритет на новоизбраното консервативно правителство, намалява данъка върху имуществото с до 30 процента, в зависимост от общата прогнозна стойност на активите на данъкоплатците, съобщава "Ройтерс".

Преди гласуването Мицотакис обяви, че четири милиона гърци скоро ще се възползват от новата мярка.

Очакванията са постъпленията в гръцката хазна да намалеят с 205 млн. евро. 

Законопроектът също така облекчава режима за погасяване на просрочените данъчни и осигурителни вноски към държавата. Според промените онези, които дължат пари на държавата и на пенсионни фондове, сега ще могат да ги плащат на 120 разсрочени месечни вноски.

По време на дебатите в парламента министърът на финансите Христос Стайкурас каза, че гръцкият народ има просрочени задължения към държавата в размер над 104 млрд. евро.

Премиерът Мицотакис призова длъжниците да се възползват от тази много щедра схема за погасяване, защото в бъдеще схемите ще имат по-строги условия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във