Банкеръ Daily

Свят

Гърция преговаря за производство на ваксини Спутник V и Модерна

Правителството на Гърция обсъжда с фармацевтични компании възможността за производство в страната на ваксини срещу коронавирус "Спутник V" и на компанията "Модерна", пише в съботно-неделното си издание в. "Та неа".

Според публикацията, заради неясната ситуация с коронавируса и сериозните трудности в разпределението на ваксините гръцкото правителство води преговори с чуждестранни производители за получаване на патенти на ваксините срещу КОВИД-19 и за перспективите за сътрудничество в производството на ваксини на територията на Гърция. Властите също така са отправили запитвания към гръцки компании за възможностите им за производство на препаратите в техни филиали.

ТАСС посочва, че се отделя особено внимание на "Спутник V" и на ваксината на "Модерна", тъй като други компании, като "Пфайзер", имат подразделения по целия свят, които могат да задоволят нуждите от препарати срещу коронавирус.

Според публикацията на в. "Та неа" основните трудности са финансирането и получаването на съгласие от чуждестранните компании, които са разработили ваксините и притежават патентните права. Сред възможните решения е създаване на консорциум с гръцка компания, която да поеме инвестицията.

Смята се, че само за създаването на производствен капацитет са необходими от 100 до 200 милиона евро, както и голям брой висококвалифицирани кадри. Срокът за реализация на подобен проект е в най-добрия случай от 12 до 18 месеца, и то при наличие на договор за доставка на суровини. Решаващ фактор ще представлява и купувачът на ваксината, доколкото към момента продажбата се осъществява не на свободния пазар, а съгласно правителствени споразумения.

Жизнеспособността на инвестицията след пандемията също е източник на безпокойство, което действа като възпиращ фактор за целия проект, заявил пожелал анонимност представител на фармацевтична компания.

Индивидуалното тестване в домашни условия ще бъде един от основните инструменти, използвани в рамките на усилията за възобновяване на социалните и икономически дейности в Гърция, според здравни представители, цитирани от в. "Катимерини".

Те уточниха на редовния си седмичен брифинг снощи, че тестовете ще бъдат задължителни за служителите в търговията, бизнеса, кетъринга, туризма и съдилищата, както и за учителите и учениците.

Безплатното предоставяне на комплекти за тестване в аптеките ще започне от началото на април и ще продължи два месеца.

Очаква се приоритет да бъде даден на хората до 67 години, тоест най-активната част от населението.

АНА-МПА цитира професор Вана Папаевангелу, член на експертния комитет към министерството на здравеопазването, която посочва, че домашните тестове, правени веднъж седмично, ще помогнат за диагностицирането на безсимптомните вирусоносители или на тези, при които все още няма клинична картина.

Друг член на комитета - д-р Гикас Майоркинис заяви, че 1 от 20 души, които се тестват сами, ще получат положителен резултат, което означава сериозен риск от заразяване.

"Това не е много по-различно от обикновен тест за бременност", обясни здравният експерт, като добави, че секретът може да бъде взет от слюнката или от носа.

Лицата, които получат положителен резултат на теста, ще съобщават това в специална платформа, където ще получават допълнителна информация.

Според данни от вчера в страната са регистрирани 1496 нови случая на коронавирусна инфекция през последното денонощие, с което общият брой на потвърдените случаи е достигнал 249 458. В същия интервал са регистрирани още 53 смъртни случая, увеличавайки броя на жертвите до 7754 души. Общо 707 пациенти са на респиратори, а средната им възраст е 68 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във