Банкеръ Daily

Свят

Гърция предупреди Турция, че ще направи "всичко необходимо", за да защити правата си

Гърция предупреди, че ще направи "каквото е необходимо", за да защити суверенните си права в отговор на плановете на съседна Турция да започне проучване за нефт и газ южно от гръцки острови в Източното Средиземноморие, съобщи Асошиейтед прес.

Спорът за правата над минералните залежи под морското дъно доведе до засилено разполагане на военноморски сили на двете членки на НАТО в района, където турският сондажен кораб "Оруч Реис" се готви за проучвателна мисия.

Гръцкият правителствен говорител Стелиос Пецас описа мисията като пряко нарушение на гръцкия суверенитет.

"Правителството подчертава пред всички страни, че Гърция няма да приеме нарушаване на суверенитета си и ще направи каквото е необходимо, за да защити суверенните си права", посочи Пецас.

Гърция и Турция имат разногласия от десетилетия за морските граници, но неотдавнашното откриване на залежи от природен газ и плановете за сондажи в Източното Средиземноморие ожесточиха споровете.

Турция твърди, че гръцките острови не трябва да бъдат включвани в изчисляването на морските зони от икономически интерес - позиция, която Гърция определя като ясно нарушение на международното право.

Проучвателният кораб "Оруч Реис" остава закотвен в пристанище Анталия в Югоизточна Турция, но навигационен телекс, издаден от пристанището, посочва, че мисията, планирана до 2 август, остава "валидна и действаща".

Facebook logo
Бъдете с нас и във