Банкеръ Daily

Свят

Гърция предложи ваксинираните да се движат свободно из целия ЕС

Кириакос Мицотакис

Всички ваксинирани да имат право на свободно движение в ЕС, предлага гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Той смята, че за целта трябва да се въведе единен европейски имунизационен паспорт, съобщава Дойче Веле.

Писмото от премиера до председателката на Европейската комисия, което започва с обръщението „скъпа Урсула“, се появява девет дни преди срещата на ЕС на високо равнище, посветена на коронавируса и пандемията.

„Ваксинираните лица трябва да получат свободно право на пътуване. Това ще стимулира и гражданите да се ваксинират, защото само по този начин може да бъде гарантирано завръщане към нормалността.“

Мицотакис смята, че в ЕС бързо трябва да бъде намерен консенсус за структурата и съдържанието на един общоприемлив имунизационен паспорт. Според него става дума за едно стандартизирано удостоверение, че приносителят е бил успешно ваксиниран срещу коронавируса.

Писмото на Мицотакис налива масло в огъня на една дискусия, която тлее в ЕС от миналия месец: възможно ли е ваксинираните хора веднага да се върнат към нормалния си начин на живот или пък би трябвало да се солидаризират с останалите граждани на Евросъюза до момента, в който ще има достатъчно ваксини за всички?

Румънският президент Клаус Йоханис отхвърли предложението на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Той заяви, че “няма да е добре Европа да се разделя на две“.

“Не мисля, че е добра идея. Трябва да има сертификат за ваксинация, но той трябва да се използва по медицински причини, а не за пътуване“, каза Йоханис, смятан за близък съюзник на германския канцлер Ангела Меркел.

“Това са важни данни за семейния лекар или за спешни случаи. Но използването на тези сертификати за разделяне на населението в Европа на две не ми се струва нещо добро”, подчерта Йоханис.

Франция, където има голям брой антиваксъри, отхвърли подобна идея.

Facebook logo
Бъдете с нас и във