Банкеръ Daily

Свят

Гърция предлага да помага за отблокиране на Суецкия канал

Гърция е готова да окаже всякаква възможна помощ на Египет за решаването на проблема със заседналия в Суецкия канал контейнеровоз "Евър Гивън", заяви гръцкото външно министерство, цитирано от ТАСС.

"Гърция, която е страната с най-големия търговски флот в света, придава особено значение на свободното и безпрепятствено корабоплаване в цял свят и по тази причина незабавно се мобилизира за решаването на важния проблем, който възникна заради нарушаването на функционирането на Суецкия канал, след като в него заседна контейнеровозът "Евър Гивън", се посочва в съобщение на министерството.

В него се отбелязва, че страната е готова до окаже помощ на Египет както за изтеглянето на контейнеровоза, така и по отношение на драгирането.

"Гръцката страна продължава да следи внимателно развитието на събитията, надявайки се, че скоро Суецкият канал отново ще стане достъпен за международното корабоплаване", посочва още министерството на външните работи.

Дългият 400 метра контейнеровоз "Евър Гивън", притежаван от японска фирма и плаващ под панамски флаг, се заклещи в Суецкия канал във вторник, блокирайки движението по канала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във