Банкеръ Daily

Свят

Гърция посрещна изтребителите "Рафал"

Новите изтребители "Рафал", които пристигнаха в Гърция днес, са пример за това как Гърция "се променя и напредва във всички области", каза премиерът Кириакос Мицотакис в слово по време на церемонията за получаването на първите шест от общо 24 нови самолета, поръчани от Франция, съобщи АНА-МПА.

Мицотакис подчерта, че самолетите са дошли, готови да бъдат взети на въоръжение "и да охраняват небето на Гърция" с напълно обучени екипажи и спомагателен персонал 16 месеца след като са били поръчани. Следващите шест самолета е планирано да пристигнат през 2022 г., а третата доставка от още шест са планирани да пристигнат през 2023 г., последвани от последните шест.

"Придобиването на нови изтребители е свързано с подновяването на оборудването на нашите военновъздушни сили, което е станало изключително спешно", каза премиерът и допълни, че сделката е продължила традицията на гръцко-френското сътрудничество в отбраната, което датира от възстановяването на демокрацията през 1974 г.

Мицотакис подчерта, че това е първокласно геостратегическо развитие, което прави гръцките военновъздушни сили едни от най-силните в Европа и Средиземно море, като същевременно подпечатва отбранителния съюз между Гърция и Франция.

"През 21-и век няма място нито за безцеремонно изкривяване на историята и географията, нито за произволни фойерверки. Отговорът на това идва от международното право и националната бдителност", каза гръцкият премиер. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във