Банкеръ Daily

Свят

Гърция поема охраната на македонското въздушно пространство

Министерствата на отбраната на Македония и Гърция подписаха в Атина техническото споразумение за наблюдение на въздушното пространство на югозападната ни съседка, пише вестник „Нова Македония“, цитиран от Фокус.

Договорът, подписан от началника на Генералния щаб на македонските въоръжени сили генерал Васко Гюрчиновски и началникът на отбраната на Гърция генерал Христос Кристодулу представлява официализиране на мисията „Еър полисинг“, която ще се реализира в координация с НАТО.

Подписаното споразумение произтича от новия договор за сътрудничество в сферата на отбраната, подписан от ресорните министри Радмила Шекеринска и Евангелос Апостолакис по време на посещението на гръцка делегация в Скопие през април миналата година.

През май с прелитането през въздушното пространство на Македония на два гръцки F-16 бе извършен първият пробен полет за нуждите на мисията на НАТО Air Policing с цел да се проверят комуникациите и покритието на радарите в македонското небе.

Мисията включва използване на системите за мониторинг на въздушното пространство и системата за управление и контрол на въздушните сили със съответните сили и средства за противовъздушна отбрана, включително и изтребители. Целта е да се защити целостта на въздушното пространство на страните-членки на НАТО.

Последният член на Алианса - Черна гора - също подписа техническо споразумение за Air Policing с Гърция и Италия по време на присъединяването си към НАТО.

Македонският премиер Зоран Заев и лидерът на основната гръцка опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас призоваха Европейския съюз да определи дата за започване на присъединителни преговори със Скопие през октомври, пише електронното издание на вестник "Катимерини".

По време на срещата си в понеделник следобед Заев и Ципрас заявиха, че двете страни са преодолели национализма и политическия егоизъм чрез подписването на Преспанския договор за името на Македония през лятото на 2018 година, когато Ципрас беше министър-председател на Гърция и „е време за ЕС да направи същото, като даде зелена светлина за започване на присъединителни преговори със Северна Македония“.

Бившият гръцкия премиер е в Скопие за да участва на организираната от списание Economist конференция с име „Среща на върха на Западните Балкани – Увеличаване на инерцията за европейска интеграция“.

Във вторник Ципрас ще говори на мероприятието за следващите стъпки в европейската интеграция на региона и ще обсъди сделката за името със Заев и бившия председател на европейския парламент Мартин Шулц.

Facebook logo
Бъдете с нас и във