Банкеръ Daily

Свят

Гърция отваря врати за туристи

След шестмесечен локдаун управляващите в Гърция най-после отварят страната.

Ваксини, тестове и хубаво време: това е планът на Гърция за успешен летен сезон. След броени дни чуждестранните туристи отново са добре дошли: ваксинираните и онези с негативен тест ще почиват в страната без карантина, пише Дойче Веле. 

След шестмесечен локдаун управляващите в Гърция най-после отварят страната. Премиерът Кириакос Мицотакис тези дни оповести специалния план, включващ три фази: на 3 май първо ще отворят заведенията на открито, на 10 май - училищата, а от 15 май всички онези туристи, които са изцяло ваксинирани или имат отрицателен тест за коронавирус, ще могат да почиват в Гърция без карантина.

Малко преди телевизионното обръщение на Мицотакис, направено на 21 април, гръцката общественост чу последните твърде тревожни данни за пандемията: 3015 нови инфекции, 831 пациенти на командно дишане, 86 нови смъртни случая. От началото на пандемията досега в Гърция са починали над 9700 болни от Ковид-19.

Туризмът - този най-важен източник на приходи за страната - ще може отново да се съживи. Самият Мицотакис изброи в телевизионното си обръщение трите най-важни предпоставки за това - ваксинациите, тестовете и хубавия климат.

Онези туристи, които ще посетят страната още през май, ще имат уникалния шанс да разгледат забележителностите спокойно, без наплив от хора. По това време на година Акрополът в Атина се посещава обикновено от над 15 000 души дневно, а в момента там няма дори по хиляда на ден. Откакто съществува масовият туризъм, надали някой е можел да се наслаждава на свещената скала в такава спокойна атмосфера - освен някои президенти и премиери, за чиито посещения са затваряли археологическия обект. Същото важи и за Делфи, Олимпия, Кносос и Епидавър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във