Банкеръ Daily

Свят

Гърция отваря ГКПП “Илинден-Ексохи” за товарен транспорт от 7 септември

ГКПП „Илинден“- „Ексохи“

Гръцкото правителство е съобщило по дипломатически път на Министерството на външните работи на Република България, че по настояване на българската страна, считано от 7 септември тазигодина ГКПП “Илинден - Ексохи” ще бъде отворен за товарен транспорт. За това е взето политическо решение, което предстои да бъде публикувано официално, съобщиха от Министерството на външните работи.

"Припомняме, че МВнР подкрепя справедливите искания на българските превозвачи за възстановяване на свободното движение на хора и стоки, като не е спирало да настоява пред гръцките власти за това. За това настоява лично пред гръцкия си колега Никос Дендиас и вицепремиерът Екатерина Захариева", отбелязват от министерството. Затварянето на 22 юли на ГКПП „Илинден-Ексохи“ има негативен ефект върху бизнеса и от двете страни на границата, особено в контекста на икономическата криза, предизвикана от Ковид-19.

През  ГКПП „Илинден“- „Ексохи“ и ГКПП "Ивайловград"- "Кипринос" гръцките гранични власти не пропускат в двете посоки никакви превозни средства. Предварително обявената забрана за движение през ГКПП „Илинден“- „Ексохи“ трябваше да важи до 31 август. 

Към момента е възстановено пропускането на товарни автомобили през ГКПП "Капитан Петко войвода" – "Орменион" в двете посоки. 

На ГКПП „Маказа“ - „Нимфея“ могат да преминават лекотоварни автомобили до 3.5 тона. 

На ГКПП "Маказа"- "Нимфея" и ГКПП "Капитан Петко войвода"- "Орменион" гръцките гранични власти не пропускат пътуващи от 23:00 ч. до 07:00 ч. в двете посоки, независимо от тяхната националност. 
Влизането на туристи в Гърция е възможно само през ГКПП "Кулата" – "Промахон" с отрицателен резултат на РCR тест за коронавирус, направен през последните 72 часа преди пристигането. Документът трябва да е на английски език, да съдържа име и фамилия, номер на паспорт или лична карта. Туристите могат да влизат в България на граничните пунктове „Кулата“ и  „Маказа“. 
До 31 август всички пътуващи към Гърция, независимо от тяхното гражданство, трябва да притежават QR код чрез попълване на електронни формуляри за локализиране PLF (Passenger Locator Form) на електронен адрес: https://travel.gov.gr  Данните за контакт в Гърция се попълват най-късно предния ден преди пристигането им в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във