Банкеръ Daily

Свят

Гърция отрече, че е приела името Република Илинденска Македония

Гърция отхвърли варианта името на западната ни съседка да бъде променено на Република Илинденска Македония, съобщи Нова телевизия.

Именно за това име се спряха премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев след разговор на четири очи по време на срещата на върха в София в четвъртък.Малко по-рано бе съобщено, че Скопие и Атина са постигнали компромисен вариант. 

В изявлението на премиера Алексис Ципрас се посочва, че Атина приветства достигнатото от Скопие разбиране, че „решението за името не може да съществува без приемането на erga omnes име, т.е. за цялостна употреба“.

„Въпреки това, насърчаваме нашите съседи да продължим да работим заедно за намиране на взаимно приемливо решение с географско или времево определение, точно както предвижда пакетът от предложения, които представи специалният пратеник на ООН Матю Нимиц“, се казва още в съобщението.

В него отново е повторена гръцката позиция, че решението и всичко, свързано с премахването на иредентизма, трябва да бъдат гарантирани чрез конституционна промяна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във