Банкеръ Daily

Свят

Гърция отново на бунт срещу икономиите

Близо 25 хил. гърци участваха в протестна демонстрация в Атина срещу икономиите по призив на работническия профсъюза Фронт.

Събралите се на площад Синтагма пред парламента в гръцката столица се обявиха против строгите мерки за икономии, налагани на Гърция, в замяна на получената международна финансова помощ. 

"Заслужаваме човешки живот", бе един от лозунгите на протестиращите.

Освен 1.5 млн. официално безработни, има близо половин милион трудещи се, които от месеци не са получавали заплати, обявиха синдикалните организации, представляващи частния и обществения сектор от цяла Гърция.

Протестиращите настояват да се насърчи растежът, отново да се отворят заводите, да се създадат работни места, да се активизира потреблението.

Профсъюзите призоваха за обща стачка на 27 ноември в цяла Гърция срещу мерките за икономии, залегнали в държавния бюджет за 2015.

Гърция се задължи пред кредиторите да прилага план за оздравяване на финансите си. Проектобюджетът за 2015, който ще бъде внесен в парламента в края на месеца, предвижда редица данъчни облекчения, но като цяло продължава политиката на затягане на коланите и съкращаване на държавните разходи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във