Банкеръ Daily

Свят

Гърция отказа да предаде на Турция избягалите военни

Върховният касационен съд на Гърция отхвърли искането за екстрадиция на осемте турски военнослужещи, които избягаха в Гърция след опита за преврат.

Турските военни пристигнаха с хеликоптер в Александруполис часове след неуспешния опит за преврат на 15 юли миналата година.

Анкара веднага поиска те да бъдат върнати на турските власти, за да бъдат съдени. Военните обаче поискаха убежище с мотива, че ще бъдат малтретирани и животът им е застрашен.

Гръцките власти веднага върнаха военния хеликоптер, но за войниците започнаха процедура по разглеждане на искането за убежище.

Съдиите от Върховния касационен съд се съобразиха с доводите на прокуратурата, която се произнесе преди десет дни срещу екстрадиция на военнослужещите и подчерта липсата на гаранции от страна на Турция за справедлив процес, според съдебен източник, цитиран от АФП.

Председателката на съда посочи, че екстрадицията не е разрешена, тъй като осемте военнослужещи са обвинени за престъпления в Турция и "рискуват да бъдат подложени на изтезания".

Съдът нареди освобождаване на военнослужещите, които са в предварителен арест в Гърция. Те неколкократно отрекоха да са замесени в опита за преврат и заявиха, че са решили да избягат от Турция от страх от репресии срещу военни след овладяване на ситуацията от турското правителство.

На първа инстанция съд в Атина отхвърли искането за екстрадиция за петима от осемте военнослужещи, а разреши екстрадиция на останалите трима.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във