Банкеръ Daily

Свят

Гърция очаква нова ковид вълна още през август

Нови изисквания въвежда Гърция от днес за пътуване по вътрешните линии на самолети и фериботи и на пристанищата се чака повече време.

За да пътувате с ферибот в Гърция, е препоръчително да пристигнете на пристанището час или два преди отплаване, предупреждават местните  власти, предаде БНР.

Поради стриктна проверка на документите за здравния статус на пътниците днес има опашки на пристанищата.

За ферибот, както и със самолет по вътрешните линии, се изисква сертификат за ваксиниране, отрицателен PCR тест или бърз тест.

Гръцкото правителство засили агитацията по кампанията за ваксиниране, като включи и общините в нея. Властите се опасяват от увеличаване броя на заразените, които в някои дни достигат до хиляда души на ден.

Лекари от здравния съвет при премиера коментират пред медиите, че се очаква четвърта вълна на коронавирус още през август.

В районите с регистрирани случаи на Делта вариант на коронавируса изпращат мобилни екипи за ваксиниране и тестват масово местното население и туристите.

Гърция няма да затваря граници, нито ще обяви пълен локдаун, но ще ограничи движението на неваксинираните, заяви премиерът Кириакос Мицотакис.

В Испания продължава тенденция на нарастване на случаите на заразени с Covid-19 сред по-младото население, което все още не е ваксинирано. В някои автономни региони във възрастовата група от 20 до 30 години честотата на заразяване вече е 945 случая на 100 000 жители, а от 10 до 19 години достигна 506 случая.

Отпадането на ограниченията и задължителното носене на маски на открито, както и краят на учебната година доведоха да засилване на нощния живот сред младите без спазване на необходимата дистанция, а от там и до рязко нарастване на броя на заразените.

В Каталуния здравните власти вече говорят за „неконтролирано предаване на болестта”, което оказва натиск върху първичната болнична помощ.

Според Министерството на здравеопазването скоростта на разпространение (Rt) вече е 2,5 - т.е. всеки 100 заразени заразяват средно 250 души.

Средната възраст на инфектираните е 26 години и затова властите пренасочиха усилията си за ваксинация към младите. 

„Ваксинационен маратон“, както го нарича испанската преса, има и на Балеарски острови, Мурсия и Страната на баските, където позитивността е 6,6%.

В Навара започна масово тестване на младите хора, което още в първия ден показа, че от 349 тествани, 168 са положителни на Covid-19.

В Мурсия полицията се е наложило да издирва автобус със 60 души, които са пътували за Ла Манга и са били наясно, че един от тях е заразен. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във