Банкеръ Daily

Свят

Гърция обвини Турция в пиратство

Гръцкият министър по морските въпроси Янис Плакиотакис каза, че Турция „за пореден път се е държала като пиратска държава в Егейско море“.

Гърция обвини Турция, че умишлено отклонява лодки с мигранти  в Егейско море към нейна територия. Според властите в Атина това е „пиратство", съобщи "Асошиейтед Прес". 

Гръцката брегова охрана публикува видео на голям турски патрулен кораб и друг плавателен съд, което изглежда по-малък, до надуваема лодка, в която се намират десетки мигранти. Бреговата охрана обяви, че турските кораби са придружили лодката до към гръцкия остров Лесбос. Гръцките кораби на бреговата охрана обаче са предотвратили навлизането на лодката в териториалните води на страната, а плавателните съдове на турската брегова охрана в крайна сметка са прибрали мигрантите. 

"Видеото показва без всякакво съмнение ясни опити на турските кораби на бреговата охрана, използвайки опасни маневри, да насочат лодката към гръцките териториални води, така че да могат да влязат незаконно в страната, се казва в изявлението.

Гръцкият министър по морските въпроси Янис Плакиотакис каза, че Турция „за пореден път се е държала като пиратска държава в Егейско море“.

Атина редовно обвинява Анкара, че не предприема достатъчно действия за ограничаване на контрабандистите, които изпращат мигранти в опасни лодки към бреговете й в нарушение на споразумението с ЕС от 2016 г. Европейският съюз и Анкара подписаха споразумение през март 2016 г., според което Турция трябва рязко да намали потока от мигранти през своята територия към България и Гърция в замяна на милиарди евро финансова помощ.

Международни правозащитни организации обаче обвиняват Гърция, че системно и нарочно отблъсква мигранти. Според тях гръцката брегова охрана е участвала в незаконно принуждаване на мигранти да се връщат в Турция на примитивни плавателни съдове.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във