Банкеръ Daily

Свят

Гърция обмисля въвеждане на задължителни маски и на открито

По всичко личи, че ще се върне и задължителното носене на маски за всички - на открито и в закрити помещения.

Гръцкото правителството ще заседава в понеделник под председателството на премиера Кириакос Мицотакис и основна тема на обсъждане ще бъде вариантът Омикрон. За вторник е насрочено заседание на експертната комисия. Според информацията сред обсъжданите нови мерки е въвеждането на задължението неваксинираните служители да си правят три бързи теста на седмица, за да могат да ходят на работа, съобщи БТА.

По всичко личи, че ще се върне и задължителното носене на маски за всички - на открито и в закрити помещения, допълва изданието.

В страната се регистрира задържане на броя на новозаразените, но влошаване на показателите по отношение на смъртността и пациентите, нуждаещи се от интензивна грижа, пише по темата в. "Елефтерос типос". В интензивни отделения в момента се намират 647 души, а през вчерашния неделен ден са регистрирани 96 смъртни случая. Ноември месец е един от най-страховитите месеци с 2021 смъртни случаи, отбелязва изданието. Процентът на положителните тестове на 28 ноември е 1,54 на сто.

На 27 ноември броят на ваксинираните лица с поставена първа доза е надвишил седем милиона, а около 6,4 милиона са напълно ваксинирани. 90 хиляди души са си поставили трета доза от ваксината само за един ден. От правителството отбелязват, че 75 на сто от населението на страната е ваксинирано.

Високата смъртност в Северна Гърция е доказателство, че ваксинацията е основен фактор заразените с КОВИД-19 да не стигат до интензивни отделения, пише в. "Прото тема". Данните показват, че смъртните случаи в областите Македония и Тракия съставляват 41 на сто от регистрираните смъртни случаи от началото на пандемията. Тези райони са с най-ниското ваксинационно покритие в Гърция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във