Банкеръ Daily

Свят

Гърция обмисля разхлабване на ограниченията

Разхлабване на ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19 се обмисля в Гърция, съобщава електронното издание на гръцкия в. "Прото тема".

Валидността на сега действащите мерки изтича на 17 януари. Утре ще заседава експертният съвет, който трябва да реши какви да са следващите стъпки.

Въпреки че има ръст на инфекциите и броят на новоприетите пациенти в болниците е нараснал, лекото протичане на новия щам на вируса създава предпоставки за "положителен сценарий" за възможно успокояване на пандемичната обстановка до средата на февруари.

Очакванията са, че някои от мерките ще бъдат удължени с още две седмици.

По отношение на заведенията и развлекателния сектор, които бяха сериозно засегнати, обаче се обмисля разхлабване на мерките. Плановете предвиждат музиката отново да бъде разрешена. Засега няма да бъдат отменяни другите ограничителни мерки за заведенията - забраната за правостоящи, работа до 24 часа и задължително носене на маска от работещите в тях.

Според информацията се обмисля и да бъде увеличен процентът на зрителите, допускани в спортните съоръжения - от 10 на 20 на сто.

От 16 януари в сила влиза друга ограничителна мярка - задължителната ваксинация на хората над 60-годишна възраст. От момента на обявяването й са се ваксинирали над 180 хиляди души от тази възрастова група, допълва изданието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във