Банкеръ Daily

Свят

Гърция обмисля отмяна на пропорционалната избирателна система

Гръцкият парламент се очаква да одобри предложение на десноцентристкото правителство на страната за отмяна на изборната система, базирана на пропорционалното представяне, но вероятно няма да събере необходимата подкрепа от останалите партии, за да влязат в сила промените преди следващите парламентарни избори, съобщава Асошиейтед прес.

Правителството се стреми към връщане на системата, която дава на партията - победител на изборите допълнителни места в 300-местния парламент - система, целяща избягване на коалиции.

За да влезе в сила веднага, проектозаконът трябва да бъде одобрен с най-малко 200 гласа, но правителството е осигурило подкрепата само на 168 парламентаристи, така че новата система ще бъде приложена чак след следващите избори.

Гласуването се очаква да се състои по-късно днес.

Консервативната Нова демокрация на премиера Кириакос Мицотакис спечели парламентарните избори през юли и формира първото еднопартийно правителство в Гърция от десетилетия.

Мицотакис твърди, че правителства, които са свободни от коалиционни обещания, са по-способни да помогнат на Гърция да се възстанови от тежката икономическа криза.

Но левите и левоцентристките опозиционни партии настояват, че коалициите е по-вероятно да избягват корупционни практики, затъване в заеми или прекомерно харчене, които бяха сред водещите причини за финансовата криза.

Гърция приключи третата си международна спасителна програма през 2018 г., след като загуби достъп до пазарите през 2010 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във